Eind 2020 verscheen bij Uitgeverij de Harmonie Parkplan, de debuutbundel van Wout Waanders. In de bundel combineert hij zijn fascinatie voor pretparken met die voor gedichten. Het resultaat is een bijzondere uitgave die zich laat openvouwen als een plattegrond en waarop je je eigen route kunt uitstippelen langs 34 gedichten.

Wout Waanders is al vanaf kleuterleeftijd bezig met het verzinnen en tekenen van attracties. Die bezigheid raakte langzamerhand vervlochten met zijn dichtwerk. Zijn teksten werden zodoende achtbanen, zweefmolens en doolhoven. In Parkplan staan gedichten die je naar andere werelden brengen, als een gethematiseerde rondrit in het meest corona-proof pretpark van dit moment.

Op 11 juni 2021 werd bekend dat Parkplan de Buddingh'-prijs heeft gewonnen, de prijs voor het beste Nederlandstalige debuut van het jaar. De jury zei onder meer: "Het is een bundel waarin verzen stonden die we meteen aan onze huisgenoten wilden voorlezen n op Plintposters wilden verspreiden. Een bundel die je naar binnen slurpt en die je na afloop laat verlangen naar meer." Het gehele juryrapport is hier te lezen: https://www.poetry.nl/media/2/juryrapport_c_buddingh_-_prijs_2021_20210611(1).pdf

Parkplan werd genomineerd voor de Herman de Coninckprijs 2021. De jury schreef over de bundel: "Dit debuut bewijst op overtuigende wijze hoe poëzie zich telkens weer kan uitvinden en aanpassen aan nieuwe tijden en nieuwe omstandigheden. De jury werd vooral getroffen door de originaliteit, de humor en het grote vermogen tot relativering. Door zijn speelsheid lijkt het de ideale bundel voor mensen die zich normaal gezien ver uit de buurt van poëzie houden. Er valt veel in te ontdekken, niet alleen in de gedichten zelf maar ook in de illustraties. Net als een echte plattegrond kun je dit ‘Parkplan’ altijd op zak hebben om er onderweg in tram of trein in te lezen. Je raakt er wellicht op een prettige manier de weg mee kwijt maar je krijgt er een park vol poëtische attracties voor in de plaats."


Parkplan in de media


Media over Parkplan

 • "De kracht van Waanders is dat hij de lezer ontregelt met surrealisme, absurdisme en het toepassen van de paradox in hedendaags taalgebruik. Alledaagse taferelen krijgen in de pointe bij Waanders iets absurds. [...] Een geslaagd en weldoordacht debuut!"
  Janine Jongsma voor Meander

 • "Enerzijds leidt Waanders’ alledaagse taal je als vanzelf de vreemde wereld van zijn poëzie binnen. Anderzijds ontstaat er juist frictie tussen die vreemde inhoud en vertrouwde vorm, een tegenstelling die in Parkplan vaak vervreemdend en grappig uitpakt. Het resultaat is plezier en verwondering over de taal zelf – een poëtisch effect bij uitstek."
  Roos Brands voor De Reactor

 • "Zijn gedichten zijn frisse observaties, fantasievol en alledaags, waarin verbazing, vertedering en humor de werkelijkheid net even anders belichten. Het zijn korte attracties, veelal lichtvoetig, met een rijke verbeelding en aangename, verhalende toon. De opwinding en het plezier van een dagje pretpark heeft Waanders vast weten te leggen door beeld en taal aan elkaar te verbinden."
  Henk Langenhuijsen voor het Brabants Dagblad

 • "Pretparken en gedichten. Het zijn twee losstaande begrippen die in eerste instantie weinig met elkaar te maken lijken te hebben. In zijn poëtisch debuut weet Wout Waanders de twee echter goed met elkaar te verbinden: een pretpark vol gedichten. [...] Nog nooit was gedichten lezen zo’n avontuur."
  Jorien Hollaar voor 8Weekly

  ster ster ster ster en een half
 • "Waanders nodigt de lezer niet alleen uit om de wonderlijke wereld van zijn poëzie binnen te treden, maar ook om die mee te maken.
  Roos Brands in de Poëziekrant.

 • "De combinatie van tekeningen en gedichten is onweerstaanbaar. Wat een feestje, Parkplan van Wout Waanders [ ...] Waanders is een observator en een verhalenverteller. Hij gaat in een handomdraai van het alledaagse naar het absurde, buigt moeiteloos mee met de zijpaden die zijn fantasie inslaat en komt zo tot verrassende waarnemingen."
  Corien Ligtenberg voor Brabant Cultureel

 • "Vreemd lichte gedichten met geestige terzijdes, die toch heel beklemmend kunnen zijn. [...] Geweldige aanrader, dat weet ik wel."
  Pjotr van Lenteren op de Gelukkige Lezer

 • "Waanders lijkt de tekeningen en pratende dieren niet nodig te hebben. Hij kan ook een simpele, alledaagse gebeurtenis vangen in een mooi en origineel beeld [...] Toch is het wel wat Waanders doet. Hij neemt risico met zijn plattegrond, attracties, hij valt op. Hij lijkt daar al zelf commentaar op te geven in het gedicht Rabarberlimonade."
  Erik-Jan Hummel op Tzum

 • "In zijn gedichten schrijft Waanders voluit. Geen afgewogen, zuinige woorden, maar eerder verhalende volzinnen die je meeslepen in een andere wereld. Een surrealistische wereld waar niets is wat het lijkt en waar je wordt geprikkeld tot ongewone, licht absurde ervaringen. Elk gedicht staat op zich, maar wat ze allen gemeen hebben is dat zij je niet onberoerd laten. Je leest en herleest en telkens ontdek je nieuwe invalshoeken of andere interpretatiemogelijkheden.
  Boeiend en intensief."
  Eric Vantillho voor Pluizuit

 • "De taal van Waanders is, hier en daar, bedrieglijk simpel en speels, maar de geconcentreerde lezer zal in de gedichten heel zeker ook de vele intelligente doordenkertjes spotten. Waanders vermijdt ballast in zijn beeldspraak. Hij mengt zijn metaforen tot lucide vernieuwende beelden. Zoals in elk echt attractiepark word je in deze bundel geconfronteerd met nogal wat surpises."
  Frank Decerf voor Digther

 • "Parkplan bestaat uit vierendertig lichtvoetige – maar altijd intrigerende en soms zeer vermakelijke – gedichten die verwijzen naar een plek in zijn zelfverzonnen attractiepark. [...] Wie denkt dat de dichter al die toevoegingen nodig heeft om de zwakte van zijn poëzie te verbloemen, heeft het volledig mis."
  Frank Verhallen op Gedicht Gedacht

 • "Het is een curiosum voor mensen die de fascinatie van de dichter delen voor plattegronden en attractieparken. Maar ook zonder dat is het een aangename en zeer leesbare bundel voor iedereen die van poëzie houdt en wil zien wat modern poëtisch talent vermag"
  Louis Smit voor NBD Biblion